Om Horten

Horten er en kommune i Vestfold, rett ved siden av Oslofjorden. Kommunen består også flere øyer, nemlig Bastøy, Løvøya, Mellomøya, Østøya og Vealøs. I tillegg har Horten Borrevannet og Adalstjern. I Horten finnes Norges største forekomst av misteltein. Dette er en plante som lever sitt liv som en parasitt på trær. Det var den første plantearten som ble fredet her i landet, noe som skjedde i 1956. Trær som er hjem for misteltein kan ikke felles eller skades.

Kystbyen Horten

Horten er navnet på kystbyen som ligger mellom Holmestrand i nord og Tønsberg i sør. I tillegg er det altså navnet på kommunen som grenser til Re og Tønsberg. Horten kommune dekker i tillegg til Horten by, også Åsgårdstrand samt tettstedene Nykirke og Skoppum. Byvåpenet til Horten var det første som ble godkjent av kong Haakon VII. Det fant sted i det herrens år 1907.

I øst er det en 40 km lang kystlinje mot Oslofjorden. Her det det en flott og mye brukt kyststi og flere store friområder. Kommunen har et areal på ca. 71 km², og her bor det totalt rundt 25 000 innbyggere. De aller fleste innbyggerne bor i gamle Horten by, mens tettstedet Horten har 20 301 innbyggere. Åsgårdstrand har rundt 3 129 innbyggere, Skoppum 1 682 innbyggere og Nykirke 715 innbyggere.

Historie

Det går ferge mellom Horten og Moss, som ligger på den andre siden av Oslofjorden. Horten har vært fergested for denne ruten siden 1582. Kommunen har spor fra bosetninger som går helt tilbake til steinalderen. Borrehaugene, et veldig kjent område for alle skolebarn og andre som er interessert i historie, viser at området var et senter for makt den gangen vikingene herjet landet.

I 1818 ble det ved kongelig resolusjon, avgjort at marinen skulle ha et stort anlegg ved Horten. Kronprinsregent Karl Johan bestemte seg helt egenrådig for at Norges nye hovedbase for marinen skulle flyttes fra Fredriksvern ved Stavern til Horten. Det tok hele ti år fra denne bestemmelsen ble tatt til det første skipet ble sjøsatt. Deretter kom sjøkrigsskolen i 1864. Marinens base på det som ble hetende Karljohansvern, ble senere til Horten Verft. Her var det over 2 000 ansatte helt frem til 1987 da verftet gikk konkurs. Etter dette har området blitt til en næringspark med flere mindre bedrifter samlet under ett tak.

I 1963 forsvant basen til marinen fra Horten til Bergen, og det som er kjent som Haakonsvern.

Kjente folk som kommer fra Horten

Horten kan skryte av å ha en rekke kjente folk blant sine innbyggere. Her kommer en liten liste, kanskje du også kjenner igjen noen av navnene?

 • Francis Hagerup (1853–1921), politiker for Høyre og statsminister
 • Arthur Omre (1887–1967), forfatter
 • Carl O. Petersen (1897-1941) norsk radiooperatør og polarfarer
 • Barthold Halle (1925-), teaterinstruktør
 • Per Bredesen (1930-) kjent fotballspiller
 • Rolv Wesenlund (1936-2013), skuespiller og underholder
 • Vidar Lønn-Arnesen (1940-) programleder og underholder
 • Grethe Kausland (1947–2007), skuespiller og sangerinne
 • Jørgen Kosmo (1947-), tidligere stortingspresident, statsråd for AP og riksrevisor
 • Finn Schjøll (1948-), blomsterdekoratør og TV-personlighet
 • Kristin Halvorsen (1960-) politiker, tidligere finansminister for SV og kunnskapsminister